Parkos
user
Toggle Navigation
De toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen
7 minuten leestijd

De toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen

Heb je een vliegvakantie geboekt? Dan is het tijd om met de voorbereidingen te beginnen. Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden is de afmeting en het gewicht van je handbagage. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert namelijk specifieke regels en beperkingen hiervoor. In deze blog vind je een overzicht van de handbagageformaten die zijn toegestaan bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen. Zo kun je zonder zorgen en goed voorbereid op reis gaan. Ontdek hier de details en zorg ervoor dat je bagage aan alle voorwaarden voldoet.

Wat is het verschil tussen handbagage en ruimbagage?

Voordat je begint met het inpakken voor je vlucht, is het belangrijk om te begrijpen dat er twee hoofdtypen bagage zijn. Ruimbagage verwijst naar de koffers en andere grotere items, zoals ski’s, die in het bagageruim van het vliegtuig worden vervoerd. Handbagage daarentegen betreft de spullen die je bij je houdt in de cabine tijdens de vlucht. Het is essentieel om deze verschillen te kennen om ervoor te zorgen dat je correct inpakt en voldoet aan de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij.

Algemene regels voor handbagage

Internationaal zijn er regels opgesteld over de afmetingen van handbagage. Dit is gedaan door de IATA, de International Air Transport Association. Alle luchtvaartmaatschappijen die bij deze vereniging zijn aangesloten, hanteren deze regels als uitgangspunt. Dat betekent dat je handbagage in principe niet groter mag zijn dan 55 x 35 x 20 centimeter. In deze maximale afmeting zit alles inbegrepen, dus ook eventuele uitstekende handvaten of wielen.

Het is praktisch dat deze algemene regels er zijn. Zeker als je tijdens een reis op verschillende luchtvaartmaatschappijen overstapt. Voldoet je handbagage aan deze afmetingen, dan zul je zowel aan het begin van je vlucht op Brussels Airport als tijdens je overstap geen problemen op dit gebied ondervinden. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben deze regels enigszins aangepast om hun passagiers wat tegemoet te komen. Het toegestane gewicht van de handbagage verschilt eveneens per vliegtuigmaatschappij. Dit varieert van acht kilogram tot wel 15 kilogram. Kijk dit dus goed na voordat je je handbagage samenstelt. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen of extra kosten komt te staan op de luchthaven.

Maximale afmetingen handbagage per luchtvaartmaatschappij

KLM55 x 35 x 25 centimeter
Easyjet56 x 45 x 25 centimeter
Transavia55 x 35 x 25 centimeter
Ryanair55 x 40 x 20 centimeter
Lufthansa50 x 40 x 23 centimeter
TUI Fly55 x 40 x 20 centimeter
Singapore AirlinesTotale omvang 115 centimeter
Corendon55 x 40 x 25 centimeter
Scandinavian Airlines55 x 40 x 23 centimeter
Emirates55 x 38 x 20 centimeter

Wat mag niet in je handbagage?

Naast de regels voor de afmetingen van je handbagage, zijn er specifieke voorschriften over wat je wel en niet mag meenemen aan boord. Het is cruciaal om te weten wat verboden is. Vloeistoffen zijn bijvoorbeeld streng gereguleerd. Je mag maximaal één liter vloeistof meenemen, verdeeld over containers van elk maximaal honderd milliliter.

Deze verpakkingen moeten in een doorzichtige, hersluitbare zak worden bewaard, zodat de inhoud gemakkelijk te inspecteren is. Babyvoeding en vloeibare medicijnen zijn uitzonderingen op deze regel en mogen mee in je handbagage, mits je een recept of doktersverklaring kunt tonen.

Wat zijn de toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen?

Elektronische apparaten als handbagage

Het is toegestaan om elektronische apparaten als een laptop of een tablet als handbagage mee te nemen. Heb je een powerbank bij je? Hiervoor geldt over het algemeen dat deze als handbagage mee mag, zolang het vermogen niet meer is dan 160 watt. Houd er rekening mee dat je bij de bagagecontrole de elektronische apparatuur apart laat screenen. Heb je een koffer met batterijen of neem je lithium batterijen mee op reis? Deze zijn niet toegestaan als handbagage.

Bijzondere accessoires als handbagage

Sommige vliegtuigmaatschappijen staan toe dat je naast je handbagage nog een extra accessoire meeneemt. In bepaalde gevallen betaal je daarvoor, soms is het gratis. Neem je naast je handbagage nog andere items in het vliegtuig mee? Meld dit altijd vooraf. De vliegtuigmaatschappij geeft dan aan aan welke regels je moet voldoen om deze accessoires mee te nemen.

Accessoires zoals skischoenen kunnen als handbagage worden meegenomen, terwijl de overige ski-uitrusting in het ruim van het vliegtuig moet worden geplaatst. Indien je een kinderwagen hebt, kan deze onder bepaalde voorwaarden ook als handbagage worden meegenomen. Hetzelfde geldt voor het vervoeren van katten of honden, op voorwaarde dat hun reismand onder de stoel past. Deze regeling is echter alleen van toepassing op huisdieren van specifieke rassen.

Twijfel je of de bagage die je mee wilt nemen in het vliegtuig wel onder de handbagage valt? Vraag dan tijdig na of de vliegtuigmaatschappij je handbagage accepteert. Hiermee voorkom je dat je op een vliegveld als Charleroi Airport nog langer moet wachten om je bagage in te checken.