Parkos
user
Toggle Navigation
Wanneer moet je op het vliegveld zijn?
6 minuten leestijd

Wanneer moet je op het vliegveld zijn?

Als je je vliegticket heb geboekt en de vliegtijden bekend zijn, begint de werkelijke voorbereiding van je vliegreis. Want nu weet je op welk moment het vliegtuig vertrekt en kun je dus ook de reis naar het vliegveld gaan plannen. Het moment waarop je op het vliegveld aanwezig moet zijn, is onder andere afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. En ook de bestemming is van invloed.

Europese bestemmingen

In principe geeft de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt aan op welk moment je in kunt checken en hoeveel tijd je van tevoren aanwezig moet zijn. Maar er zijn wel algemene richtlijnen voor de tijd die je voor vertrek aanwezig moet zijn. Voor Europese bestemmingen is gesteld dat je minimaal twee uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Daarbij maakt het niet uit of je al online ingecheckt hebt of dat je alleen maar handbagage bij je hebt. Om vertragingen te voorkomen, worden alle passagiers gevraagd om ruim op tijd te komen.

Intercontinentale bestemmingen

Vlieg je naar een bestemming buiten Europa, dan is de tijd waarop je aanwezig moet zijn nog iets langer. De richtlijn is hier drie uur. Bij intercontinentale vluchten zijn er bijvoorbeeld andere procedures te volgen waardoor er meer tijd nodig is om de bagage van alle passagiers in te checken en de paspoorten te controleren. Het is belangrijk om de richtlijnen van de vliegtuigmaatschappij te volgen. Mocht je om de een of andere reden te laat zijn met inchecken, dan loop je namelijk het risico dat je geen aanspraak meer kunt maken op de geboekte vlucht.

Speelt de grootte van het vliegveld ook een rol?

Het ene vliegveld is het andere niet. Op Schiphol Airport is het een stuk drukker dan op Maastricht Aachen Airport. Daarnaast is het op bepaalde momenten van het jaar, bijvoorbeeld in juli en augustus, op de vliegvelden altijd een stuk drukker dan op een willekeurige dag in november. Het is dus mogelijk dat je op een kleiner vliegveld sneller door alle controles heen bent dan op een groot vliegveld. Maar dan nog is het aanbevolen om op de aangegeven tijden aanwezig te zijn.

Je kunt het zo efficiënt mogelijk voor jezelf maken door de app van het vliegveld te raadplegen, zodat je weet bij welke gate je moet zijn. Mocht je vliegtuig bij vertrek vertraging hebben, houd dan nog steeds de oorspronkelijke vertrektijd aan voor je aanwezigheid. De vliegtuigmaatschappij richt zich namelijk ook op deze tijd voor het inchecken.

Wanneer moet je op het vliegveld zijn?

Heeft het zin om eerder te komen?

De tijd die je vooraf aanwezig moet zijn, is op basis van praktijkervaring vastgesteld. Je kunt er dus vanuit gaan dat je met deze uren voldoende tijd hebt om in te checken voordat het vliegtuig vertrekt. Het heeft dan ook weinig zin om veel eerder naar het vliegveld te gaan. Als veel mensen dit doen, zal het in de vertrekhal heel druk worden met mensen die wachten tot ze aan de beurt zijn. De incheckbalies gaan namelijk niet eerder open dan de aangegeven tijden.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er uitzonderlijke situaties zijn waardoor het advies wordt gegeven wel eerder te komen. Houd daarom altijd de aankondigingen van de luchtvaartmaatschappij in de gaten.

Wat is nog meer van invloed op mijn reisplanning?

Met de wetenschap dat je twee of drie uur voor vertrek op het vliegveld moet zijn, ben je er nog niet helemaal. Er zijn nog andere zaken waarmee je rekening moet houden. De reistijd die je hebt om op het vliegveld te komen, is daarbij niet onbelangrijk. Vertrekt je vlucht heel vroeg in de ochtend, en moet je dus midden in de nacht van huis? Dan kun je een hotelovernachting boeken in de buurt van het vliegveld, zodat je minder vroeg op hoeft te staan. Reis je met het openbaar vervoer, controleer dan vooraf of werkzaamheden aan het spoor geen vertraging opleveren.

Ga je met je eigen auto naar het vliegveld, houd dan rekening met mogelijke files of omleidingen. En vergeet ook niet tijdig een parkeerplaats bij het vliegveld te reserveren. Dan weet je zeker dat je zorgeloos je auto kunt parkeren. Daarnaast kun je de tijd, die je nodig hebt om van de parkeerplaats naar de vertrekhal te komen, bij de totaaltijd optellen die je voor het begin van je vlieg