Parkos
user
Toggle Navigation
Kun je het vliegveld verlaten tijdens een tussenlanding?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Kun je het vliegveld verlaten tijdens een tussenlanding?

Als je regelmatig reist met het vliegtuig, heb je het vast wel eens meegemaakt. Het vliegtuig maakt een tussenlanding om te tanken of om andere passagiers in te laten stappen. Dit is iets wat steeds vaker voorkomt, ook tijdens vluchten binnen Europa. We leggen je hier uit waarom de vliegtuigmaatschappijen dat doen en wat je als passagier kunt verwachten tijdens een tussenlanding.

Wat zijn de verschillende onderbrekingen van een vlucht?

We kennen diverse momenten waarbij een vlucht onderbroken wordt. De termen lijken op elkaar, maar houden wel iets anders in. Je kunt een overstap maken en een tussenlanding. Of je kiest voor een tussenstop tijdens je vliegreis.

Overstappen

Niet alle vluchten gaan rechtstreeks naar je bestemming. Als je bijvoorbeeld vanaf Brussels Airport naar Indonesië vliegt, kan het zijn dat je in Dubai op een ander vliegtuig moet stappen. Dit vliegtuig is meestal van een andere vliegtuigmaatschappij en ook het vluchtnummer wijzigt bij een overstap. De reden hiervoor kan zijn dat er vanuit Europa geen maatschappijen zijn die rechtstreeks naar je bestemming vliegen.

Tussenlanding

Bij een tussenlanding wissel je niet van vliegtuig. Met je vlucht bereik je dus rechtstreeks je bestemming vanaf de luchthaven van vertrek. Toch maakt het vliegtuig een tussenlanding. Vaak stappen er dan nieuwe passagiers in. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je op Schiphol opstapt met bestemming Mallorca en dat je een tussenlanding maakt op Charleroi Airport. Je wisselt als oorspronkelijke passagier niet van vliegtuig en dus ook niet van vliegtuigmaatschappij. Eigenlijk kun je het zien als een tijdelijke stop, net als dat een bus verschillende haltes onderweg aandoet.

Tussenstop

Een tussenstop duurt vaak een paar uur en deze plan je zelf bewust in. Het geeft je de mogelijkheid om je reis in meerdere trajecten te verdelen. Halverwege de reis bezoek je dan bijvoorbeeld de stad die in de buurt van het vliegveld van je tussenstop ligt. Je kunt voor deze optie kiezen omdat het soms goedkoper is om de reis te splitsen in twee kortere vluchten in plaats van een langeafstandsvlucht.

Waarom maken vliegtuigen een tussenlanding?

De reden van de tussenlanding kan verschillend zijn. De afstand is te groot en daarom moet er onderweg brandstof aangevuld worden. Kijken we dichter bij huis naar vluchten binnen Europa, dan zie je dat er ook regelmatig voor een tussenlanding wordt gekozen uit kostenbesparing. Hoe meer passagiers een luchtvaartmaatschappij naar de eindbestemming kan vliegen, hoe goedkoper dat natuurlijk is. Op het moment dat een vlucht op het oorspronkelijke vertrekpunt dus niet vol zit, kan er om die reden een tussenlanding gemaakt worden op een vliegveld dat op de route ligt. Dit is niet alleen gunstig voor de kosten die een luchtvaartmaatschappij maakt, maar het heeft ook een voordelige uitwerking op de prijs die jij voor een ticket betaalt.

Hoe lang duurt een tussenlanding?

Kun je het vliegveld verlaten tijdens een tussenlanding?

Dat een vliegtuig een tussenlanding maakt, is niet altijd standaard bij de passagiers bekend. Bijvoorbeeld bij een medisch noodgeval of een defect aan het vliegtuig. Een tussenlanding kan dus een verrassing zijn, waardoor je voor onverwachte vertragingen staat. In het ergste geval mis je een aansluitende vlucht voor je overstap. Afhankelijk van de reden van de tussenlanding staat het vliegtuig tussen een uur en een paar uur stil. Ook de drukte in het luchtruim is van invloed op hoe lang het duurt voordat het vliegtuig de reis weer vervolgt.

Mag je het vliegtuig verlaten tijdens een tussenlanding?

Op het moment van een tussenlanding geeft het cabinepersoneel aan of je het vliegtuig mag verlaten. Het kan zijn dat het vanwege veiligheidsredenen nodig is, maar dat is niet altijd het geval. Kun je inderdaad even je benen strekken, dan is het goed om in de gaten te houden hoelang het vliegtuig stilstaat. Als je een paar uur de tijd hebt, dan mag je, als je binnen het Schengengebied van Europa bent, het vliegveld verlaten. Dit geldt ook als je een tussenstop maakt en de omgeving rond het vliegveld wilt bekijken. Voor landen buiten Europa heb je een visum nodig. In deze landen kun je dus niet ongepland het vliegveld verlaten.

Wat zijn de gevolgen van een tussenlanding?

Een onverwachte tussenlanding is vervelend als deze lang duurt. Je mist een paar uur van je vakantie doordat je later aankomt dan gepland. Is er een tussenlanding op de terugweg en klopt het tijdstip van aankomst dat je doorgegeven had aan de shuttledienst van de parkeergarage niet meer? Geen nood, je geeft dan vlak voor de landing het juiste tijdstip van aankomst aan. De chauffeur van de shuttlebus staat dan op het nieuwe tijdstip op het vliegveld klaar om je naar je auto te brengen.