Parkos
user
Toggle Navigation
Ontdek de 10 meest passagiersvriendelijke luchthavens in Europa in 2023

Inhoudsopgave

8 minuten leestijd

Ontdek de 10 meest passagiersvriendelijke luchthavens in Europa in 2023

Nu het zomerseizoen ten einde loopt, keren talloze reizigers terug van hun welverdiende vakanties. Echter, voor degenen die terugkeren, kan het vooruitzicht van lange rijen en de gebruikelijke stress van het reizen de opwinding temperen. De uitdagingen waarmee veel luchthavens te maken hebben tijdens het hoogseizoen voor reizen sijpelen vaak door naar de alledaagse reiziger. Om hier meer inzicht in te geven en medereizigers te helpen geïnformeerde keuzes te maken, is er een uitgebreide analyse uitgevoerd van de 30 grootste luchthavens van Europa, met de focus op de passagierservaring.

Bent u klaar voor een reis door de luchthavens van Europa zoals nooit tevoren? Een recent onderzoeksartikel getiteld “European Consumer Airport Index 2023” heeft zich verdiept in de kern van wat een luchthaven echt passagiersvriendelijk maakt. Dit uitgebreide onderzoek door Emil Panzaru en Amjad Aun belicht de top luchthavens die reizigers een uitzonderlijke ervaring bieden tijdens het navigeren door de lucht. Laten we dus eens nader kijken naar de interessante bevindingen die dit rapport presenteert.

De Toon Zetten

Het rapport begint met het benadrukken van het dynamische landschap van het Europese reizen in het huidige jaar. Het is een verhaal van triomfen en uitdagingen, aangezien zowel luchthavens als reizigers zich een weg banen in het nieuwe normaal. De best presterende luchthavens blijven consistent: Zürich, Brussel en Frankfurt blijven de koplopers. Bovendien is er een sprankje hoop, aangezien het consumentenvertrouwen in luchtvaartreizen herstelt na de impact van de Covid-19-pandemie. Sterker nog, het passagiersverkeer is opmerkelijk gestegen met 21,1% in vergelijking met het voorgaande jaar. Echter, met een grotere toestroom van passagiers komt de uitdaging om hoogwaardige diensten te handhaven, zoals blijkt uit verschuivingen in de ranglijst, zoals de daling van Düsseldorf van de tweede naar de 16e plaats.

Resultaten

 1. Zürich (205)
 2. Brussel (197,5)
 3. Frankfurt (190)
 4. Kopenhagen (185)
 5. Milaan-Malpensa (182,5)
 6. Oslo (182,5)
 7. Charles De Gaulle Airport (180)
 8. Helsinki (180)
 9. Manchester (174,5)
 10. Luchthaven Wenen (171,5)
  —–
 11. Luchthaven Rome Leonardo da Vinci – Fiumicino (171)
 12. Lissabon (170)
 13. Amsterdam Schiphol (167,5)
 14. München (166)
 15. Stockholm Arlanda (164,5)
 16. Düsseldorf (162,5)
 17. Dublin (162)
 18. Athene (160)
 19. Luchthaven Málaga (160)
 20. Warschau Chopin Airport (157,5)
Ontdek de 10 meest passagiersvriendelijke luchthavens in Europa in 2023

De Methodologie Onthullen

Laten we nu de lagen van dit onderzoek ontrafelen. De European Consumer Airport Index is een tool die de dertig grootste luchthavens in Europa rangschikt op basis van het aantal passagiers. Het doel? Reizigers helpen geïnformeerde beslissingen te nemen bij het kiezen van hun reishubs. De evaluatie is veelzijdig en omvat aspecten als locatie, transportopties, beschikbaarheid van diensten (denk aan eetgelegenheden, lounges en winkels), wachttijden bij de beveiliging en de frequentie van vluchtvertragingen. Gewapend met deze uitgebreide gegevens kunnen reizigers zelfverzekerd hun keuzes maken.

Dit is echter niet slechts een eenmalige aangelegenheid. Het rapport is de derde jaarlijkse editie van de Index en bouwt voort op eerder onderzoek. Het verzamelt gegevens uit luchthavenbronnen, jaarverslagen, online statistieken en onafhankelijk onderzoek. De onderzochte passagiersvolumes hebben betrekking op de jaren 2021 en 2022. Om het evoluerende landschap weer te geven, werd de categorie “Covid-testen” verwijderd uit de analyse en zijn de meest recente wachttijdgegevens opgenomen.

Inzichten uit het Onderzoek

Laten we duiken in de kern van de bevindingen. Kleine luchthavens hebben een grote aanwezigheid in de topnoteringen. Acht van de tien beste luchthavens, zoals Zürich en Brussel, bedienen een beheersbaar aantal passagiers, variërend van 6,1 tot 22,6 miljoen in 2022. Er is echter een interessante wending met de uitzonderingen van Frankfurt en Charles de Gaulle. Ondanks hun grotere passagiersvolumes (respectievelijk 48,8 miljoen en 57,47 miljoen), blinken ze uit vanwege hun uitgebreide connectiviteit en diverse diensten.

Een opmerkelijke observatie is de daling van scores vergeleken met eerdere indices, zelfs met meer bonuspunten die zijn toegekend. De reden? De toename van het aantal passagiers, waarbij bijna alle luchthavens een verdubbeling van de aantallen zagen tussen 2021 en 2022. Deze toestroom beïnvloedde scores met betrekking tot passagiers per lounges en passagiers per winkels en restaurants. Vluchtvertragingen staan ook in de schijnwerpers, met een aanzienlijke toename van vluchten die meer dan 30 minuten vertraging hebben, wat van invloed is op 25% tot 58% van alle vluchten.

Implicaties voor Reizigers

Dus waarom zou u om al deze gegevens geven? Het kiezen van een van de top vijf luchthavens voor uw reizen brengt tal van voordelen met zich mee. Denk aan diverse vluchtopties, een breder scala aan bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen, moeiteloze toegang tot de luchthaven, een verscheidenheid aan eet-, lounge- en winkelopties, en verminderde vertragingen en beveiligingscontroles.

Een belangrijke conclusie is dat groter niet altijd beter is als het gaat om luchthavens. Dit onderzoek geeft aan dat luchthavens die een balans vinden tussen grootte en efficiënte infrastructuur een aangenamere ervaring bieden. Het is ook belangrijk om te erkennen dat de uitdagingen waarmee luchthavens te maken hebben wat betreft diensten deel uitmaken van een grotere trend. Het herstel na Covid brengt unieke uitdagingen met zich mee, omdat luchthavens zich aanpassen aan de toename van het aantal passagiers.

Ga op Geïnformeerde Reizen

Als lezer werpt dit onderzoeksartikel licht op de fascinerende wereld van luchthavenranglijsten en hun implicaties voor reizigers. Het is een herinnering dat niet alle luchthavens gelijk zijn en dat zorgvuldige overweging nodig is bij het kiezen van de beste reishub voor uw reis. Gewapend met deze informatie kunt u met vertrouwen door de lucht navigeren en de luchthavens vinden die de optimale mix van gemak, voorzieningen en stiptheid bieden. Of u nu een doorgewinterde globetrotter bent of voor de eerste keer vliegt, de inzichten uit dit onderzoek kunnen ongetwijfeld uw reiservaringen in Europa en daarbuiten verbeteren.

EUROPE’S MOST PASSENGER-FRIENDLY AIRPORTS 2020