Parkos
user
Toggle Navigation
9 tips voor een rondreis met een elektrische auto: jouw sleutel tot duurzame en schilderachtige avonturen

Inhoudsopgave

8 minuten leestijd

9 tips voor een rondreis met een elektrische auto: jouw sleutel tot duurzame en schilderachtige avonturen

Denk je aan een rondreis met een elektrische auto (EV)? Of je nu van plan bent om door mooie landschappen te rijden of kleine stadjes te ontdekken, een elektrische auto biedt een milieuvriendelijke manier van reizen. We geven je graag tips voor een zorgeloze, duurzame roadtrip.

1. Plan vooruit voor een vlotte rit

Een geslaagde rondreis met een elektrische auto begint met goede planning. In tegenstelling tot traditionele benzineauto’s moet je met een elektrische auto wat meer vooruit denken als het om opladen gaat. 

Begin met het uitstippelen van je route en zorg ervoor dat je weet waar er onderweg oplaadpunten beschikbaar zijn. Gebruik hiervoor een handige app zoals routeplanners. Deze apps berekenen hoe vaak je moet opladen en plannen stops slim om je reistijd te optimaliseren. 

Gelukkig liggen veel oplaadstations in de buurt van restaurants, rustplaatsen en bezienswaardigheden. Dat maakt je tussenstops gelijk een stuk aangenamer.

2. Optimaliseer oplaadtijden

Bij elektrische auto’s zijn kortere oplaadsessies vaak beter. In plaats van te wachten tot je batterij 100% is opgeladen, streef naar kortere, frequente tussenstops. Even 15-20 minuten opladen om de paar uur geeft je de kans om even je benen te strekken, een snack te pakken en snel weer de weg op te gaan. 

Onthoud dat het opladen van 0-80% vaak ongeveer even lang duurt als van 80-100%. De meeste snellaadstations beperken het opladen tot 80% om meer elektrische auto’s te kunnen bedienen. Dus denk aan “bijvullen” in plaats van “volledig tanken”.

3. Laad op waar je verblijft

Maak optimaal gebruik van het opladen door accommodaties te boeken met laadpalen. Tegenwoordig hebben veel campings en hotels wel één of meerdere laadpalen. ‘s Nachts opladen bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je elke dag met een volle batterij begint. 

Vergeet niet om je draagbare 3-pins kabel in te pakken voor extra flexibiliteit. Controleer wel even bij je accommodatie of het in orde is om deze te gebruiken.

4. Maak gebruik van EV-apps

In het digitale tijdperk zijn apps je beste vrienden onderweg. Download specifieke EV-apps om je reis te stroomlijnen. Deze apps helpen je oplaadstations te vinden, routes te plannen en de realtime beschikbaarheid te controleren. Hier zijn een paar van onze favorieten:

  • Apps zijn je beste vrienden onderweg. Download specifieke apps voor elektrische auto’s om je reis te vergemakkelijken. Deze apps helpen je oplaadstations te vinden, routes te plannen en de realtime beschikbaarheid te controleren. Hier zijn een paar van onze favorieten:
  • Google Maps voor Android en iOS: tik op je profielfoto en ga naar Instellingen en Electric Vehicle settings. Hier kun je instellen welk type stekker je auto gebruikt en dus welk type laadpaal je nodig hebt.
  • Shell Recharge: Met de Shell Recharge app kun je eenvoudig meer dan 200.000 openbare laadpalen vinden en realtime de beschikbaarheid controleren. Je krijgt informatie over laadsnelheid en tarieven, kunt laadsessies starten en stoppen, en hebt altijd je digitale laadpas bij de hand. Daarnaast kun je je laadgeschiedenis bekijken en meldingen ontvangen wanneer een laadpaal in de buurt weer beschikbaar is. Downloaden kan via de App Store of Google Play Store.
  • Fastned: Met de Fastned app vind je gemakkelijk alle locaties van Fastned snellaadstations. Ook het starten en stoppen van laadsessies is een fluitje van een cent, en je hebt toegang tot een handige routeplanner. De Autocharge optie maakt snel opladen mogelijk, zelfs in het buitenland. Daarnaast kun je je laadhistorie bekijken en krijg je handige laadtips. Downloaden kan via de App Store of Google Play Store.

5. Houd je aan de EV-etiquette

Nu elektrische auto’s steeds populairder worden, is het belangrijk om enkele ongeschreven regels te volgen. Hier zijn een paar algemene tips:

  • Alle elektrische auto’s hebben het recht om openbare laadpalen te gebruiken. Parkeer niet op een laadplek voor elektrische auto’s als je niet aan het opladen bent.
  • Haal de stekker van een ander voertuig er alleen uit als je zeker weet dat het opladen is voltooid of als je toestemming hebt gekregen.
  • Kom snel terug als je voertuig is opgeladen en meld eventuele schade aan de aanbieder van het oplaadstation.

6. Zorg voor een backup plan

Plannen is belangrijk, maar het hebben van een plan B is net zo belangrijk. Sommige laadpalen kunnen bezet zijn of buiten werking zijn, vooral tijdens drukke reisperiodes. Plan je reis met meerdere oplaadlocaties in gedachten, zodat je altijd kunt blijven rijden.

7. Pak je oplaadkabels in

De meeste elektrische auto’s worden geleverd met een draagbare 3-pins laadkabel die in standaard stopcontacten past. Deze ‘grannykabels’ komen zeker van pas als je oorspronkelijke plannen veranderen. Overweeg daarnaast ook om een Type 2-laadkabel aan te schaffen, zodat je gebruik kunt maken van Level 2-laadkabels. Zo ben je op iedere situatie voorbereid.

8. Verken oplaadmogelijkheden

Het opladen van je elektrische auto kan met verschillende type laadkabels. Kies de optie die het beste bij je reis past:

  • Type 1-laadkabel (standaard drie-pins stekker) zijn langzaam maar handig voor ‘s nachts opladen.
  • Type 2-laadkabel zijn geschikt voor langere stops en zijn vaak te vinden in parkeergebieden.
  • Type 3 of DC-snelladers bieden de snelste oplaadtijd, ideaal voor een snelle boost.

De keuze hangt af van je planning en hoeveel tijd je hebt om te verkennen tijdens je stops. Hier vind je een handige kaart om je reis te plannen.

9. Begrijp je elektrische auto

Voordat je aan je avontuur begint, leer je elektrische auto goed kennen. Zorg dat je een gevoel hebt bij het bereik, de laadsnelheid en maximale laadsnelheid van je auto. Deze kennis helpt je om je stops effectief te plannen. Houd er rekening mee dat factoren zoals het weer, het gebruik van airconditioning, je rijsnelheid en het terrein invloed kunnen hebben op je bereik. Dit hoort allemaal bij de ervaring van het rijden in een elektrische auto!

Dat is het dan, onze ultieme gids voor het plannen van een rondreis met een elektrische auto. Met deze tips en een avontuurlijke instelling ben je goed voorbereid op een milieuvriendelijke reis vol onvergetelijke ervaringen. Laad op, stap in en geniet van de rit! 

Veilige reis!