Parkos
user
Toggle Navigation
De voordelen van vroegboeken

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

De voordelen van vroegboeken

Verlang je ook in de winter weer naar de zomervakantie? Of verheug je je alweer op het volgende wintersportseizoen? Er is geen enkele reden om het boeken van je volgende reis lang uit te stellen. Sterker nog, in veel gevallen is het zelfs extra voordelig om al te boeken voordat andere vakantiegangers dit doen. Lees hier wat de voordelen zijn van het vroegboeken van je vakantie.

Leg je vrije dagen op tijd vast

In de zomervakantie moet je vaak rekening houden met de schoolvakanties. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s met schoolgaande kinderen. Wil je zeker weten dat je vrij hebt in de periode die je wilt om op vakantie te gaan? Vraag dan tijdig je vrije dagen aan. De kans is zo groter dat er nog weinig anderen hebben aangegeven dat ze in dezelfde periode vakantie willen opnemen, waardoor je aanvraag als eerste goedgekeurd kan worden.

Ga je met een groter gezelschap, dan is het altijd verstandig om ruim vooraf je vakantieplanning te maken. Op deze manier heb je nog voldoende tijd om je plannen aan te passen, mocht er iemand in de afgesproken periode toch geen vrij kunnen krijgen.

Ruime keuze in accommodaties

Sommige vakantiebestemmingen zijn populair, vooral in het hoogseizoen. Dat kan gaan om een hotel met een zwembad dicht bij zee, een luxe villa met een eigen sauna of een zeilboot op de Middellandse Zee. Voor welke accommodatie je ook gaat, als je vroeg boekt, heb je nog voldoende keuze. Daarbij loop je ook niet het risico dat alleen de meest prijzige alternatieven nog beschikbaar zijn, of dat er geen opties meer zijn in de plaats die je in gedachten had.

Lange voorpret bij tijdige boeken van je vakantie

Weet je wanneer je op vakantie gaat en waar je verblijft? Dan is het moment gekomen om je op de vakantie te verheugen. Nu je bestemming en de periode bekend is, kun je je ook in alle rust voorbereiden. Je hebt bijvoorbeeld alle tijd om je zomergarderobe te vernieuwen en een lijst te maken van de boeken die je op het strand wilt lezen. Eventueel zoek je uit hoe lang het duurt om je reisdocumenten zoals een visum aan te vragen en om inentingen te regelen, zodat je goed voorbereid aan je reis begint.

Boeken zonder aanbetaling of met vroegboekkorting

Sommige mensen boeken hun volgende zomervakantie al direct als ze in augustus of september weer thuis komen van hun reis. Dan ben je er zeker op tijd bij. Maar in de reisbranche houden ze als periode van vroegboeken over het algemeen de maanden december tot en met februari aan. Boek je in deze maanden, dan heb je nog voldoende keuze en je profiteert daarbij van enkele voordelen. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om te reserveren zonder dat je een aanbetaling doet. Ook zie je vaak dat mensen die tijdig boeken, een vroegboekkorting krijgen of geen reserveringskosten betalen.

Voordelige vliegtickets

Wat voor het boeken van vakantieaccommodaties geldt, geldt ook voor het boeken van vliegtickets. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het vaak is. De vliegtuigmaatschappijen hanteren het principe dat de prijzen lager zijn als er nog veel stoelen beschikbaar zijn. Als er al veel stoelen gereserveerd zijn in het vliegtuig, wordt de prijs van de laatste beschikbare stoelen hoger. En dat prijsverschil kan aardig oplopen. Dus ook hierbij geldt dat als je eenmaal weet wanneer je heen- en terugreis zal plaatsvinden, het voordeliger is om alvast de vliegreis vast te leggen.

Verzeker jezelf van een parkeerplaats

Boek je vakantie vroegtijdig

In het hoogseizoen is het zowel op de autowegen naar het zuiden van Europa als op de vliegvelden druk. Dat geldt voor een groot vliegveld als Brussel Zaventem, maar ook voor een vliegveld als Charleroi Airport. Behalve dat je rekening moet houden met wachttijden bij het inchecken, is het ook belangrijk dat je nadenkt over het parkeren van je auto tijdens de vakantie.

Het liefst wil je een parkeerplaats die niet ver van het vliegveld ligt, zodat je snel bij de vertrekhal bent. De meeste Nederlandse vliegvelden hebben veel parkeergelegenheden in de buurt van het vliegveld, maar in het hoogseizoen is er veel vraag naar. Reserveer daarom tijdig een parkeerplaats. Het voordeel is dat je nog ruime keuze hebt als het gaat om de locatie en het soort parkeerplaats. Denk aan een overdekte parkeergarage of een bewaakt parkeerterrein in de buitenlucht. Een andere reden om tijdig te reserveren, is dat je hiermee kosten bespaart. Want ook bij parkeerplaatsen rond het vliegveld geldt: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het is.