Parkos
user
Toggle Navigation
Haal het maximale uit je vakantiedagen in 2024

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Haal het maximale uit je vakantiedagen in 2024

Een handleiding voor het optimaal benutten van je jaarlijkse vakantiedagen door weekenden en feestdagen te combineren. Zo duurt je vakantietijd langer dan de dagen die je hebt opgenomen.

Eropuit tijdens schoolvakanties of tijdens feestdagen

Je vakantie plan je over het algemeen rond de mogelijkheden die er bij je reisgenoten zijn. Ga je met schoolgaande kinderen op vakantie? Dan is het belangrijk dat de vakantie samenvalt met de schoolvakantie. Daarnaast houd je rekening met de vakantieplanning van eventuele collega’s. Of met de drukte die je op je werk in een bepaalde periode verwacht. Als je dat allemaal hebt geregeld, is het goed om te weten dat er in 2024 ruimte is om je vakantie gunstig te plannen. Hierbij profiteer je van extra vrije dagen, die niet ten koste gaan van de vakantiedagen die je bij je werkgever opneemt.

Vier de feestdagen in december en januari voordelig

Kerst 2023 valt op maandag en dinsdag. Dat betekent dat je dus al vanaf zaterdag 23 december van je kerstvakantie geniet, wat al mooi meegenomen is. De zondag die hierop volgt, is het 1 januari. Neem de tussenliggende drie dagen vrij, namelijk woensdag 27 december tot en met vrijdag 29 december en je hebt totaal tien vrije dagen in deze periode. Dit geeft je voldoende tijd om een vakantie te boeken en bijvoorbeeld vanaf Eindhoven Airport een kerstmarkt in Londen bezoeken.

Pasen valt gunstig in 2024

Net als met Kerst, kennen we ook met Pasen een eerste en een tweede paasdag. De paasperiode begint eigenlijk al op Goede Vrijdag, in dit geval op vrijdag 29 maart. Dit kan het begin zijn van een vakantie van 10 dagen, als je behalve paasmaandag ook van 2 april tot en met 5 april vrij neemt. Houd er wel rekening mee dat Goede Vrijdag niet voor iedereen automatisch een vrije dag inhoudt, dus dit voordeel geldt niet altijd.

De voordelen van een meivakantie

Veel reisaanbieders hanteren in het voorjaar een voordeliger tarief dan in het hoogseizoen. Het kan dus de moeite waard zijn om in mei op vakantie te gaan, of je binnen Europa blijft of vanaf Schiphol Airport naar een bestemming buiten Europa vliegt. Plan je de vakantie vanaf 9 mei, Hemelvaartsdag, dan neem je alleen de vrijdag als brugdag als verlof op. Met het weekend erbij, heb je dan vier dagen aaneengesloten vrij. Leuk voor een stedentrip of gebruik het gewoon als voordelig begin van de meivakantie.

Ook Pinksteren valt in 2024 in mei. Maandag 20 mei is het tweede pinksterdag. Neem de rest van de week vrij, namelijk van 21 mei tot en met 24 mei. Dan heb je, inclusief de beide weekend, vanaf 18 mei tot en met 26 mei voor een aangesloten periode van negen dagen vakantie.

Plan alvast je kerstvakantie 2024/2025

Het klinkt nog ver weg. Maar als je wilt weten of je nog vakantiedagen moet sparen, dan is het wel goed om te plannen. De kerstvakantie in 2024 is gelukkig ook erg gunstig als het om het opnemen van vrije dagen gaat. Om van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025 vrij te hebben, hoef je maar zeven dagen verlof op te nemen! En daarbij ben je voor 2024 maar vijf vakantiedagen kwijt, namelijk 23 december, 24 december, 27 december, 30 december en 31 december. De andere twee dagen schrijf je alweer af op het tegoed van het volgende jaar. Want dat zijn namelijk 2 en 3 januari.

Extra voordelen bij het tijdig plannen van je vakantie

Behalve dat je gunstig uitkomt met je vakantiedagen, heeft een tijdige planning nog meer voordelen. Zo krijg je bij bepaalde reisorganisaties bijvoorbeeld vroegboekkorting. De vliegtickets zijn bij veel vliegtuigmaatschappijen eveneens voordeliger als je van tevoren boekt. Ook voor het reserveren van een parkeerplaats bij het vliegveld is het gunstig als je dat op tijd doet.

De parkeerplaatsen die je via Parkos kunt boeken, liggen allemaal op korte afstand van de vliegvelden. Deze afstand varieert van een paar minuten tot bijvoorbeeld een kwartier. Hoe eerder je boekt, hoe meer keuze je hebt uit de verschillende parkeerterreinen. Daarbij gaat het niet alleen om de afstand tussen het parkeerterrein en de vertrekhal van het vliegveld. Denk bijvoorbeeld ook aan de keuze die je hebt tussen een overdekte parkeerplaats of een parkeerterrein dat zich buiten bevindt. Bovendien is de kans aanwezig dat de tarieven hoger worden naarmate het aanbod afneemt. Dat geldt zeker in drukke periodes, zoals het hoogseizoen of de feestdagen. Alle reden dus om dit in de planning en de voorbereiding van je vakantie mee te nemen.