Parkos
user
Toggle Navigation
Hoe bereid je je vliegreis het beste voor?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Hoe bereid je je vliegreis het beste voor?

Voor de een begint de vakantie al bij het boeken van de reis en het leuke vooruitzicht. Een ander kan pas ontspannen als hij daadwerkelijk in het vliegtuig zit. Voor lange of korte vliegreizen is er altijd een bepaalde voorbereiding nodig. En een goede voorbereiding kan al een hoop stress wegnemen. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een vliegreis gaat voorbereiden? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Reisdocumenten en eventuele inentingen

Een geldig legitimatiebewijs mag niet ontbreken als je gaat vliegen. Controleer dus op tijd of je paspoort nog geldig is. Kijk ook of het land van je bestemming regels heeft over de minimale duur van deze geldigheid tijdens je verblijf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je paspoort nog minimaal zes maanden na je reis geldig moet zijn.

Ga je naar een land waar je een visum voor nodig hebt, regel dit dan ook tijdig. De aanvraagtijden kunnen soms lang zijn. Datzelfde geldt voor de eventuele inentingen die je nodig hebt voor je reisbestemming. Informeer dus op tijd welke inentingen je nodig hebt en of er wachttijden zijn om deze te laten zetten.

Parkeerplaats reserveren

Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, is het tijdig reserveren van een parkeerplaats geen overbodige luxe. Zeker op drukke vliegvelden als Zaventem Brussels Airport en Charleroi Airport kunnen de parkeerplaatsen snel volgeboekt zijn. Door direct na de ontvangst van je reisgegevens een parkeerplaats te reserveren, heb je voldoende keuze en je betaalt een gunstig tarief.

Doe je dit online via Parkos, dan maak je een keuze uit het duidelijke vergelijkingsoverzicht. Hiermee heb je direct in beeld wat de tarieven van de verschillende aanbieders zijn. Maar ook of de luchthavenkosten in het tarief zijn inbegrepen en welke parkeermethode je kunt boeken. Bovendien wordt per parkeeraanbieder vermeld op hoeveel minuten afstand de parkeerplaats zich van het vliegveld bevindt. Dit is uiteraard alleen van toepassing bij shuttle parkeren.

Kies een passende parkeermethode

Bij shuttle parkeren maak je gebruik van de gratis service in de vorm van een shuttlebus. Deze bus brengt je, nadat je je auto op de gereserveerde parkeerplaats hebt neergezet, naar het vliegveld. Op het vergelijkingsoverzicht staat de tijd vermeld die de shuttlebus nodig heeft om naar het vliegveld te rijden. Dit is vaak een paar minuten, maar niet langer dan 10 minuten. Op de terugweg maak je ook weer gebruik van deze shuttledienst om van het vliegveld naar je auto te komen.

Wil je liever niet met een shuttlebus naar het vliegveld of ben je slecht ter been? In dat geval kies je voor de service van valet parkeren. Je rijdt in je eigen auto naar het vliegveld en je kunt vlak bij de vertrekhal uitstappen. Een chauffeur van de geboekte parkeerplaats staat op je te wachten en neemt je auto van je over. Hij rijdt de auto naar het parkeerterrein en zorgt dat de auto bij terugkomst weer voor je klaarstaat op het vliegveld. Zelf kun je rechtstreeks door naar de incheckbalie.

Bagage checken

Hoe bereid je je vliegreis het beste voor?

Wat je kort voor vertrek kunt regelen, is het informeren of je bijvoorbeeld de kinderwagen als handbagage mee mag nemen in het vliegtuig. Heb je een opvouwbare scootmobiel dan gelden er ook aparte regels om deze mee te nemen in het ruim van het vliegtuig. In beide gevallen geldt dat er per luchtvaartmaatschappij afwijkende regels kunnen gelden. Als je tijdig weet waar je vanuit moet gaan, kun je daar je voorbereidingen voor treffen en misverstanden of frustraties op de dag van vertrek voorkomen.

Reistijd en tijd om in te checken

Bijna iedere luchtvaartmaatschappij biedt de mogelijkheid om ruim voor vertrek online in te checken. Dit is tijdbesparend en je hebt de mogelijkheid om je boarding pass bijvoorbeeld thuis uit te printen. Of je kiest ervoor om deze digitaal op je smartphone op te slaan. Door vooraf in te checken, bespaar je dus tijd. Toch moet je rekening houden met het aangegeven tijdstip waarop je voor vertrek minimaal aanwezig moet zijn. Bij Europese vluchten is dit over het algemeen twee uur, bij intercontinentale vluchten kan het ook drie uur zijn.

Plan je reis naar het vliegveld dus goed, en reken daarbij ook op mogelijke vertragingen onderweg door de spits, werkzaamheden aan de wegen of andere onverwachte omstandigheden. Hoewel je niet hoeft te zoeken of er een parkeerplaats beschikbaar is, is het ook verstandig om de route naar de gereserveerde parkeerplaats, of naar de luchthaven zelf, vooraf uit te stippelen. Zo weet je precies hoe je moet rijden en kom je ontspannen op de parkeerplaats of het vliegveld aan.