Parkos
user
Toggle Navigation
Hoe vroeg moet ik op het vliegveld zijn voor vertrek?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Hoe vroeg moet ik op het vliegveld zijn voor vertrek?

Je hoort vaak dat je vakantie al begint bij het vertrek. En dat is helemaal waar! De kunst daarbij is om zo ontspannen mogelijk aan je reis te beginnen. Een goede voorbereiding is dan ook onmisbaar. Veel dingen kun je regelen zodra je de reisdatum weet, zoals een parkeerplaats voor je auto en de reisdocumenten die je nodig hebt. Het inchecken kan natuurlijk niet zo lang van tevoren. Daarom is het goed te weten vanaf welk moment je dat doet. Net als hoe laat je op het vliegveld moet zijn op de dag van vertrek.

Op welke manieren kan je inchecken?

Er is een verschil tussen het inchecken en op tijd aanwezig zijn op het vliegveld. Voor het inchecken hoef je namelijk nog niet op het vliegveld te zijn. Je doet dit eenvoudig online via de app van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Heb je niet de mogelijkheid om online in te checken dan ga je daarvoor op het vliegveld naar de incheckbalie.

Voor het afgeven van je bagage en de paspoortcontrole moet je in ieder geval op het vliegveld zijn. En daarvoor heb je dus tijd nodig. Het kan op sommige momenten, bijvoorbeeld in het hoogseizoen, druk zijn. De vliegtuigmaatschappijen willen niet dat er vertraging ontstaat bij vertrek. Bijvoorbeeld omdat er passagiers te laat zijn voor het boarden. Als iedereen ruim op tijd aanwezig is, is die kans het kleinst.

Hoe laat moet ik op Charleroi Airport zijn?

Vertrek je vanaf Bruxelles S. Charleroi en heb je een continentale vlucht? Houd dan aan dat je twee uur voor het vertrek van je vlucht op het vliegveld bent. Voor intercontinentale vluchten is de standaard drie uur. Ongeveer een uur voor vertrek van het vliegtuig sluit het online inchecken. Over het algemeen geldt voor de meeste vliegtuigmaatschappijen dat je vanaf 24 uur voor vertrek online kunt inchecken. Maar als je bijvoorbeeld met Ryanair vliegt, kun je dit al veel vroeger doen. Je krijgt je instapkaart voor zowel de heen- als terugreis dan direct digitaal.

Ook als je al online ingecheckt bent, is het raadzaam om deze richtlijnen aan te houden. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om je bagage af te geven en door te lopen naar de gate.

Wat is de inchecktijd op Zaventem Brussels Airport?

Voor het vliegveld Brussels Airport geldt dat je minimaal twee uur vooraf aanwezig bent. Ook hier check je met je smartphone via een app in. Je boardingpass krijg je via e-mail toegestuurd. Deze kun je eventueel nog printen. Maar toch is het verstandig op tijd te komen. De incheckbalies sluiten veertig minuten voordat het vliegtuig vertrekt. In bepaalde gevallen is het mogelijk om zowel voor de heen- als de terugreis in een keer in te checken. Dit is bijvoorbeeld als je binnen een dag met het vliegtuig terug komt.

Reis je alleen met handbagage dan hoef je niet in de rij te gaan staan om een bagagelabel af te laten drukken. Je kunt in dat geval direct door naar de gate. Maar let er wel op dat je handbagage aan alle voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Dit is namelijk niet bij iedere maatschappij hetzelfde. De afmetingen van de bagage kunnen afwijken of het gewicht dat je als handbagage mee mag nemen kan verschillen. De informatie hierover vind je terug op de website van luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.

Hoe vroeg moet ik op het vliegveld zijn voor vertrek?

Zijn er nog andere zaken van invloed op mijn inchecktijd?

Behalve dat je bestemming van invloed is op de inchecktijd, kan het ook uitmaken hoe je reist. Als extra service houden bepaalde luchtvaartmaatschappijen voor hun klanten afwijkende deadlines aan voor het inchecken. Voor passagiers die business class vliegen of een ticket hebben voor premium economy class, zijn er aparte incheckbalies.

Doordat de wachtrijen hier over het algemeen korter zijn, is er minder tijd nodig voor het inchecken. Dat betekent dat je een uur voor vertrek of zelf veertig minuten voor vertrek pas aanwezig hoeft te zijn. Vraag vooraf na bij de luchtvaartmaatschappij of dat ook voor jou van toepassing is en wat de deadline voor het inchecken is.

De reis naar het vliegveld

Reken bij de tijd voor het inchecken ook de reistijd die je nodig hebt om naar het vliegveld te rijden. Maak je gebruik van valet parkeren, dan neemt de chauffeur van het parkeerterrein je auto op het vliegveld van je over. Hierdoor verlies je geen extra tijd.

Maar als je je met de shuttledienst van het parkeerterrein naar de vertrekhal laat rijden, komt deze reistijd er natuurlijk wel nog bij. Vaak is het echter maar een kwestie van een extra vijf of tien minuten, afhankelijk van het verkeer. En als je dan al online hebt ingecheckt, heb je nog voldoende tijd over om een kop koffie te drinken of duty free te winkelen.