Parkos
user
Toggle Navigation
Hoe moet je fileparkeren? Tips voor vlot parkeren

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Hoe moet je fileparkeren? Tips voor vlot parkeren

Vind je het lastig om file te parkeren en vermijd je dit soort situaties het liefst? Vaak vind je een parkeerplaats waar je gemakkelijk je auto neer kunt zetten, maar soms is dat niet het geval. Op een drukbezocht vliegveld als Schiphol Airport of Rotterdam The Hague Airport kan het zelfs de enige optie zijn. Lees hier onze tips om vlot file te parkeren.

De basisbeginselen van het fileparkeren

Fileparkeren doe je op twee manieren. De ene manier is vooruit parkeren en de andere optie is achteruit parkeren. In beide gevallen geldt dat je zeker moet weten dat je voldoende ruimte hebt om je auto op de parkeerplek te zetten. Bij het vooruit parkeren heb je meer ruimte nodig dan achteruit. Houd bij vooruit parkeren aan dat de parkeerplaats twee keer zo groot moet zijn als de lengte van je auto.

Achteruit fileparkeren

Ga naast de auto staan die voor het parkeervak staat waar je wilt parkeren. Zorg dat er ongeveer een halve meter tussen de beide auto’s ruimte is. Vervolgens rijd je achteruit totdat de leuning van je achterbank gelijk staat met het voorste of achterste punt (afhankelijk of de auto vooruit of achteruit geparkeerd is) van de auto die naast je staat. Op dat moment draai je je stuur helemaal om, in de richting van de parkeerplek. Pas dan rijd je achteruit het parkeervak in.

Je stopt als je met je achterwiel op ongeveer dertig centimeter van de stoeprand verwijderd bent. Hierna draai je het stuur helemaal de andere kant op en draai je het parkeervak helemaal in. Als je de eerste keer niet helemaal recht staat, draai je nog een keer met het stuur en steek je de auto opnieuw in, totdat je wel recht staat.

Vooruit fileparkeren

Wil je vooruit fileparkeren dan heb je dus voldoende parkeerruimte nodig. Zet je auto naast de auto waar je voor wilt gaan staan. Wanneer de zijruiten aan de voorkant van je auto op de hoogte zijn van het voorpunt of achterpunt van de auto die naast je staat, stuur je maximaal in. Net voordat je bij de stoeprand bent, stuur je terug en dan rijd je rustig door tot je hele auto langs de stoeprand van de parkeerplaats staat. Wil je de auto toch nog iets rechter zetten, rijd dan achteruit en stuur bij totdat de auto naar wens staat.

Hoe maak je fileparkeren gemakkelijker?

Het is belangrijk om tijdens het fileparkeren rustig te blijven en je niet door medeweggebruikers op te laten jagen. Parkeer je auto bijvoorbeeld niet aan de openbare weg, maar op een besloten parkeerterrein. Dan rijden er geen andere auto’s met hogere snelheid langs als je aan het parkeren bent. Houd altijd ruimte over tussen je auto en de auto op de parkeerplaats naast je, maar kijk ook naar obstakels als paaltjes of zuilen. Zo voorkom je dat je na het parkeren geen ruimte meer hebt om weg te rijden.

Maak desnoods gebruik van de parkeersensoren in je auto. Dit zijn echter hulpmiddelen. Het blijft belangrijk dat je zelf kijkt naar je omgeving om te zien hoe het parkeerproces verloopt. Heb je veel moeite met het fileparkeren op de parkeerplek die beschikbaar is? Vraag desnoods of een voorbijganger je kan helpen door aanwijzingen te geven over de ruimte die je hebt om in te draaien of achteruit te rijden.

Fileparkeren op een parkeerplaats bij het vliegveld

In de meeste parkeergarages en op parkeerterreinen is fileparkeren niet aan de orde. Vaak staan de auto’s in parkeervakken waar je de auto recht in parkeert. Daarbij is vooral de breedte van het parkeervak van belang. Na het inrijden zet je je wielen recht en bij het uitstappen klap je de spiegels in. Toch kan het gebeuren dat je bij een vliegveld een parkeerplaats treft waar wel filegeparkeerd wordt. Dit is namelijk voor de parkeerbeheerder een manier om de auto’s zo efficiënt mogelijk te parkeren.

Tips en trucs om vlot te parkeren

Vind je het lastig om in zo’n situatie zelf je auto te parkeren? Vraag dan aan een van de medewerkers om dit voor je te doen. Een andere optie is dat je na aankomst op het parkeerterrein de autosleutels in beheer geeft aan de parkeerbeheerder. Deze zorgt ervoor dat je auto veilig en netjes geparkeerd wordt, waarbij bij je terugkomst je auto vooraan in de rij staat, klaar om weg te rijden. Om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken, kun je ook voor valet parkeren kiezen. In dat geval haalt een chauffeur je auto op bij de vertrekhal bij het vliegveld. Dan heb je zelf geen omkijken naar het parkeren, want dat laat je met een gerust hart over aan de ervaren medewerkers van het parkeerterrein.