Parkos
user
Toggle Navigation
Inpakken voor winterreizen. Luchthavenbeveiliging en bagagetips

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Inpakken voor winterreizen. Luchthavenbeveiliging en bagagetips

De wintersportvakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Het is onvermijdelijk dat je voor bergen met sneeuw naar het buitenland moet. Daarbij heb je de optie om er zelf met de auto naar toe te rijden. Maar het vliegtuig is ook een comfortabele manier om naar een wintersportresort te gaan. Zeker als je een bestemming kiest die buiten Europa ligt. Ga je met het vliegtuig, ook dan neem je je eigen ski-uitrusting mee. Het is echter wel belangrijk dat je weet welke regels de luchtvaartmaatschappijen daarvoor hanteren.

Vanuit Nederland met het vliegtuig op skivakantie

Je vliegt vanuit Nederland of België naar verschillende Europese wintersportgebieden. Vanaf Rotterdam Airport vertrekken er bijvoorbeeld vluchten naar Innsbruck. Als je een keer iets anders wilt, vertrek je vanaf Zaventem Brussel Airport richting een van de populaire sneeuwbestemmingen buiten Europa, bijvoorbeeld in Australië, Japan of Canada. Voor welke bestemming je ook kiest, je moet tijdig op het vliegveld aanwezig zijn om in te checken. Zeker als je je eigen ski’s of skischoenen meeneemt. Het is daarbij van belang om te weten of deze meegaan als handbagage of als bagage in het ruim.

Wanneer is je wintersportuitrusting handbagage?

Het is altijd verstandig om bij de vliegtuigmaatschappij te informeren naar de regels die van toepassing zijn voor het meenemen van je wintersportuitrusting. In het algemeen kun je uitgaan van het volgende:

  • Skischoenen mogen mee als handbagage. Daarbij mogen de afmetingen en het gewicht niet het totaal overschrijden dat voor de gewone handbagage van toepassing is.
  • De overige skiuitrusting valt onder de ruimbagage. Dit wordt bovendien apart aangemerkt als bagage dat afwijkend is, omdat het niet overeenkomt met de standaardmaten van koffers en tassen.

Onder skiuitrusting vallen zowel ski’s met skistokken als snowboards. Hoe je de bagage precies samenstelt, is aan jezelf. Je mag daarbij alleen niet boven een gewicht van 15 kilogram uitkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je per persoon een paar ski’s of een snowboard, schoenen, skistokken en een skihelm meeneemt. Het is ook mogelijk om een slee mee te nemen, zolang deze niet groter is dan 120 x 50 x 40 centimeter.

Wanneer is je wintersportuitrusting handbagage?

Heb je andere wintersport gerelateerde spullen bij je zoals een lawine airbag? Houd er dan rekening mee dat deze een pyrotechnisch trekkermechanisme moet hebben. De rugzak mag ook onder geen voorwaarde uit zichzelf geactiveerd worden. Het is dus belangrijk dat hij zorgvuldig verpakt is.

Hoe verpak je je wintersportuitrusting?

Tijdens de vliegreis ligt het grootste deel van je wintersportuitrusting in het bagageruim. Er wordt niet altijd even voorzichtig met de spullen omgegaan tijdens het in- en uitladen. Zorg er dus voor dat je spullen goed verpakt zijn, zodat ze zo min mogelijk beschadiging oplopen. Er zijn speciale tassen verkrijgbaar die een gewatteerde laag hebben, zodat je ski’s beschermd worden tijdens het transport. Je kunt, tot het maximaal toegestane gewicht, de ruimte in de tas ook nog met kleding opvullen, voor een extra beschermlaag. Houd er bij de aankoop van de tas rekening mee dat het een stevige, maar lichtgewicht tas is. Want ook de tas telt uiteraard mee bij het wegen van de totale bagage.

Waar moet je rekening mee houden op het vliegveld?

Omdat de skibagage als uitzonderlijke bagage wordt aangemerkt, heb je meer tijd nodig om in te checken. Je geeft deze bagage meestal af bij een andere balie dan de gewone bagage. Hiervoor heb je dus extra tijd nodig. Behalve dat je een apart bagagelabel krijgt, bestaat de kans ook dat de bagage op een andere bagageband afgehaald moet worden. Veel vliegvelden hebben namelijk een aparte bagageband voor grote bagage. Neem dus zowel op de heen- als de terugreis voldoende tijd om je bagage in te checken en bij elkaar te verzamelen.

Ontspannen met het vliegtuig op wintersportvakantie

De meeste vliegtuigmaatschappijen rekenen geen extra kosten voor het meenemen van je ski’s. Is dat wel het geval, dan moet je uitgaan van een bedrag tussen de € 20,- en € 50,- voor een enkele reis. De vliegtuigmaatschappij van je keuze kan je over de exacte kosten informeren. Voor een ontspannen begin van je wintersportvakantie bereid je je reis ook op tijd voor, zodat je op de dag van vertrek niet voor verrassingen komt te staan.

Het is niet altijd mogelijk om vanaf een vliegveld dicht bij het wintersportresort te landen. In dat geval moet je de wintersportuitrusting ook nog in de trein of in een huurauto meenemen. Zie je er tegenop om al deze bagage met je mee te nemen na aankomst? Er is altijd de mogelijkheid om je complete skiuitrusting in het skiresort te huren. Dan heb je er verder geen omkijken naar.