Parkos
user
Toggle Navigation
Kun je duurzamer vliegen?

Inhoudsopgave

4 minuten leestijd

Kun je duurzamer vliegen?

Luchtreizen zijn geen vriend van het milieu, maar je kunt praktische stappen ondernemen om je impact te minimaliseren. Door deze paar simpele veranderingen door te voeren, kun je je koolstofvoetafdruk verminderen wanneer je in de lucht bent. Bedenk echter wel dat de meest duurzame optie vaak gewoon minder vliegen is. Overweeg alternatieve vervoersmiddelen wanneer mogelijk, aangezien dit de meest milieuvriendelijke keuze is.

1. Kies directe vluchten

Bij het boeken van je vluchten, kies voor directe routes. Dit betekent mogelijk minder tussenstops, wat een goede zaak is, aangezien elke start en landing aanzienlijke hoeveelheden brandstof verbruikt. Hoe minder je dit doet, hoe beter.

2. Reis licht

Handbagage speelt een rol bij de hoeveelheid brandstof die het vliegtuig nodig heeft. Minder gewicht betekent minder brandstof. Dus pak alleen wat je nodig hebt en overweeg bagage gemaakt van lichtere materialen. Lees onze blog met 5 tips voor reizen met alleen handbagage.

3. Gebruik een herbruikbare waterfles

Neem een herbruikbare waterfles mee en vul deze na de veiligheidscontroles. Het is een kleine manier om plastic afval te verminderen. Op veel vliegvelden worden ook geen plastic waterflesjes meer verkocht. 

Verminder afval aan boord

4. Verminder afval aan boord

De artikelen die op een vliegtuig worden verstrekt, dragen bij aan afval. In plaats van wegwerpartikelen te gebruiken, breng je je eigen herbruikbare alternatieven mee of hergebruik je beker. Het is een kleine verandering, maar het telt op.

5. Kies voor Economy Class

Als je graag businessclass of eerste klas wil vliegen, weet dan dat deze zitopties een grotere ecologische voetafdruk per passagier hebben. Dus als je vastbesloten bent om milieubewust te zijn, blijf dan bij economy class. Is ook nog eens beter voor je portemonnee. 

6. Vlieg minder

Wanneer mogelijk, overweeg alternatieve vervoersmethoden voor kortere reizen. Treinen en bussen zijn vaak energiezuiniger en stoten minder emissies uit. Het is een eenvoudige manier om je impact te verminderen. Of verblijf langer op je bestemming. Hoe langer je op je bestemming bent, hoe meer je de koolstofemissies van je vlucht kunt rechtvaardigen.

7. Ondersteun duurzame luchtvaartmaatschappijen

Ondersteun luchtvaartmaatschappijen die inspanningen leveren om hun milieu-impact te verminderen. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen geleidelijk aan meer milieuvriendelijke praktijken aan. Door deze luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen, kun je verdere vooruitgang in de sector aanmoedigen.

Enkele luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa en Swedavia bieden reizigers de optie om gebruik te maken van het Fly Green Fund om groene vliegtuigbrandstof te kopen voor een deel van je vlucht of het geheel ervan. Passagiers die Lufthansa Group’s Green Fares kopen, zullen hun vluchtemissies gecompenseerd zien door een combinatie van 20% duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF’s) en 80% “hoogwaardige klimaatbeschermingsprojecten”.