Parkos
user
Toggle Navigation
Maak je auto klaar voor de zomer

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Maak je auto klaar voor de zomer

Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig, en het is zeker niet onverstandig om hem voor de zomer een beurt te geven. Maar welke aspecten zijn nu typisch geschikt voor de zomer?

Banden

Het belangrijkste onderdeel zijn je autobanden. Rijd je op all-season banden? Zoals de naam al aangeeft, zijn deze geschikt voor alle weersomstandigheden. Als je echter aparte sets hebt voor zomer en winter, is dit het juiste moment om de zomerbanden weer onder je auto te laten plaatsen. Winterbanden bieden meer grip tijdens natte en koude periodes, maar zomerbanden zijn lichter en gaan langer mee. Ze slijten minder snel en verkorten de remweg. Hoewel het rijden op zomerbanden het hele jaar door mogelijk is, is dit in sommige landen in de winter niet toegestaan. Zorg er ook altijd voor dat je de bandenspanning controleert!

Airco

Na een heerlijke dag aan het strand is het vaak tijd om naar huis te gaan. Wanneer je de autodeuren opent, komt er vaak een intense hitte uit de auto. Als je leren bekleding hebt, kan deze zo heet zijn dat je er niet direct op kunt zitten. Zelfs het stuur kan extreem warm worden, wat zelfs gevaarlijk kan zijn. Als je het geluk hebt om airconditioning in je auto te hebben, is het belangrijk om deze regelmatig te laten controleren. De airco moet worden bijgevuld met speciale koelvloeistof. Als deze leeg is, zal de airco niet goed werken. Dat zou erg ongemakkelijk zijn na een dagje strand.

Vloeistoffen

Tanken doe je natuurlijk regelmatig. Maar er zitten er nog veel meer vloeistoffen in een auto die je regelmatig moet laten controleren en verversen. Een beurt voor de zomer is hier uitermate geschikt voor. Zo kan het nodig zijn dat je airco dus bijgevuld moet worden, maar kan ook de motorolie aan vervanging toe zijn. En vergeet ook je ruitenvloeistof niet. In de winter heb je misschien gebruik gemaakt van antivries ruitenvloeistof, maar er bestaat ook een zomer variant. Ook is er speciale ruitenvloeistof die het plakken van kleine insecten op je ramen verminderen.

Schoonmaken

Het begin van de zomer is een ideaal moment om je auto grondig te reinigen, zowel van binnen als van buiten. Als je naar de wasstraat gaat, kies dan voor een programma met lakbescherming en speciale wax. Dit beschermt de lak tegen zand en verkleuring. Als je ervoor kiest om zelf je auto te wassen, gebruik dan speciale reinigingsmiddelen en vermijd het gebruik van gewone sponsen en schoonmaakmiddelen. Ook de binnenkant van je auto knapt op van een goede reinigingsbeurt. Naast het stofzuigen kun je de stoffen bekleding grondig schoonmaken met speciale reinigers, waardoor je vaak verbaasd zult zijn over de hoeveelheid vuil die wordt verwijderd. Deze reinigingsapparaten zijn ook te huur.

Inventaris

In de zomer komen sommige spullen in de auto goed van pas. Een lifehammer en veiligheidshesje komen ook in de winter van pas. Maar in de zomer kun je ook andere producten gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtewerend scherm in de auto leggen die je onder de voorruit kan plaatsen. Dit houdt een hoop warmte tegen. Zorg er ook altijd voor dat je een extra zonnebril in de auto hebt liggen. Dan kun je in ieder geval je ogen altijd beschermen tegen de zon. Ook een kleine brandblusser kan van pas komen. In de zomer is er nu eenmaal meer kans op brand. Pas de standaard inventaris ook zeker aan op je persoonlijke wensen! Zwem je graag in de natuur? Dan kan het geen kwaad om standaard een handdoek en zwemkleding bij je te hebben.

Vakantie

In de zomer gaan veel mensen met de auto op vakantie. Het is belangrijk om te weten dat sommige landen andere verkeersregels hanteren dan Nederland. Het kan handig zijn om enkele reserveonderdelen bij je te hebben, zoals lampen of zekeringen. Op die manier kun je ze zelf vervangen als dat nodig is, bijvoorbeeld op een parkeerplaats langs de snelweg, zonder dat je naar een buitenlandse garage hoeft te gaan. Vergeet niet om te controleren of je autoverzekering dekking biedt in het buitenland. Vaak kun je dit eenvoudig online regelen.