Parkos
user
Toggle Navigation
Wat is een werkvakantie?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Wat is een werkvakantie?

De term workation hoor je af en toe voorbijkomen als mensen praten over het hebben van vakantie waarbij men ook tussendoor werkt. In België noemen we dit ook wel een werkvakantie. Maar deze term kun je ook op verschillende manieren uitleggen.

Een werkvakantie vergeleken met een workation

Ga je voor een paar maanden na je studie backpacken? Dan vertrek je met een bepaalde bestemming vanaf Schiphol of Charleroi, waarbij je voor de eerste periode voldoende geld op zak hebt. Je reist naar een land waar je een paar weken verblijft in een hostel. Om ervoor te zorgen dat je voldoende geld hebt om je vervolgreis te betalen, werk je op je vakantiebestemming in de horeca of je gaat fruit plukken. Vaak is de kost en inwoning geregeld via het bedrijf waar je op dat moment werkt.

De workations die tegenwoordig ook populair zijn, hebben een ander uitgangspunt. Deze workations worden gehouden door mensen die in loondienst zijn. Het uitvoeren van hun werkzaamheden is niet aan een bepaalde locatie gebonden. Ze kunnen dus eigenlijk vanaf elke plaats in de wereld online werken. En tussendoor genieten ze van een vakantie.

Verschillende soorten workations

Werkgevers moeten uiteraard toestemming geven aan hun werknemers om een workation te houden. Voor een werkgever is het voordelig, omdat de werknemer gedurende het hele jaar door kan werken. Doordat de werknemer in een vakantieomgeving is, is er minder sprake van stress en ziekteverzuim. Voor werknemers is het voordeel van een workation dat ze van vakantie genieten zonder dat dit vakantiedagen kost. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om congressen in het buitenland of een teambuildingsreis als workations aan te merken. Maar ook individuele reizen vallen onder dit concept.

Hoe plan je de ultieme workation?

Past een workation binnen je werkzaamheden en heb je toestemming van je werkgever? Dan staat niets je in de weg om een workation te plannen.

Kies een bestemming die je aanspreekt.

Denk aan een warm oord dat vanaf Eindhoven Airport in een paar uur vliegen bereikbaar is, zoals Antalya, Istanbul of Kos. Deze bestemmingen zijn ideaal in de winter. Voor de zomer kies je een koelere bestemming zodat je ook tijdens de warmte geconcentreerd kunt doorwerken.

Een compleet uitgeruste accommodatie

Tijdens een workation wil je misschien wel in alle rust kunnen werken, maar de accommodatie moet wel van alle gemakken voorzien zijn. Kijk dus voor een verblijf dat voldoende privacy heeft. Je let daarbij ook op het feit dat er een goede internetverbinding bij de huurprijs is inbegrepen.

Maak goede afspraken voor vertrek.

Maak goede afspraken voor vertrek

Wil je productief zijn tijdens je workation? Dan is het belangrijk dat je je niet af laat leiden door de mooie omgeving of het strand dat zich op steenworp afstand van je verblijf bevindt. Maak voor jezelf een duidelijk schema zodat je je doelstelling ook werkelijk zult halen. Geef aan je collega’s duidelijk aan op welke momenten je aan het werk bent en wanneer je niet aanwezig bent. Dit voorkomt miscommunicatie en verstoring van de samenwerking.

Wat neem je mee op je workation?

Vergeet bij het inpakken van je koffer niet dat je, behalve een goed boek en een zwembroek, ook een paar praktische zaken mee moet nemen. Je laptop mag uiteraard niet ontbreken. Een reserve powerbank is ook onmisbaar, net als een eventuele adapter, zodat je stekker in het buitenlandse stopcontact past. Verwacht je regelmatig online overleg met je collega’s op het hoofdkantoor te hebben, dan neem je ook een headset mee. Test voor vertrek of de camera van je laptop goed werkt en verzeker je ervan dat alle dossiers die je nodig hebt in de cloud opgeslagen zijn.

Ga ontspannen op reis

Een goed begin van een ontspannen workation betekent dat je je reis zorgvuldig moet voorbereiden. Dat begint natuurlijk met het bepalen van de periode en het reserveren van je verblijf. Boek je vlucht tijdig en huur ter plaatse een auto. Dan heb je op de plaats van bestemming alle vrijheid om de regio te ontdekken als je niet aan het werk bent.

Voor het parkeren van je eigen auto reserveer je eenvoudig een parkeerplaats dicht bij het vliegveld van vertrek. Daarbij heb je de keuze uit overdekt parkeren of in de buitenlucht parkeren op een bewaakt parkeerterrein. Kies je voor valet parkeren dan zet je je koffer direct vanuit de kofferbak van de auto op de bagagekar bij de vertrekhal. De medewerker van het parkeerterrein haalt je auto op en brengt deze naar de gereserveerde parkeerplaats. Of je kiest voor een shuttledienst, waarbij je vanaf het gekozen parkeerterrein door de shuttlebus op tijd bij de vertrekhal wordt afgezet.